Een Belgisch wijndomein

DE OORSPRONG

In de groene long van Zuid-West-Vlaanderen, tussen de Schelde en de Leie, ligt het dorp Sint-Denijs. Deze deelgemeente van Zwevegem, met zijn glooiende “bulten en knulten”, verwelkomt u met weidse vergezichten en een rijke agrarische geschiedenis. Een verademing tussen de drukte van de stedelijke gebieden van Rijsel en Kortrijk.

Volgens de kadastrale leggers opgegraven uit de parochieregisters van Sint-Denijs, was Beerbosch een sectie van Sint-Denijs uit de 19e eeuw. Beerbosch, ter plaatse uitgesproken beir(g)bos: vervorming van berg. Een geoefend oog laat toe dit typisch landschap te herkennen.
Dit domein symboliseert op eigen wijze de stijl van Beerbosch, die bestaat uit elegantie, harmonie en verfijning.

TERROIR

De ligging vertaalt zich door de bodemgesteldheid (klei, leem, keitjes van afgeslepen vuursteen “=chailles” en dieper ijzerhoudende groene mergel) in een uitgesproken terroirwijn met veel karakter. Een druivenstok heeft niet de mogelijkheid om directe mineralen, geur- en smaakstoffen uit de bodem op te nemen. De vuursteenaroma’s komen terug in de wijn door een tekort aan stikstof in de vuurstenenbodem, wat kan zorgen voor rokerige aroma’s.

Er werd gekozen om enkel traditionele Vitis Vinifera aan te planten: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc, Gamay, Merlot en Gewurztraminer. Door deze keuze van druivenrassen werd gekozen voor smaak en kwaliteit, ondanks een complexe teelt en doelbewust een lagere opbrengst in ons klimaat.

De wijngaarden op het domein zijn aangelegd volgens het klassieke Franse principe van de enkele Guyot, met de fruitzone dicht tegen de grond wat de rijping bevordert. Na de oogst en de vinificatie rust de wijn in de kelder en krijgt het de kans tot zijn volle ontplooing te komen.

DE FAMILIE

Image module

Veerle Verrue

Veerle Verrue werd geboren op 15 mei 1987 en is de dochter, kleindochter en achterkleindochter van landbouwers. Na haar universitaire studies Biowetenschappen, behaalde ze in 2021 haar diploma wijnbouwer/wijnmaker. Veerle zal je vaak terugvinden in de vinificatieruimte bij de cuves. Haar talent voor geuren en smaken geven de wijnen de krachtige maar elegante stijl van Beerbosch.

« Onze wijn wordt in de wijngaard gemaakt. De druiven worden op het juiste moment met de hand geplukt. We investeren in zowel moderne als traditionele technieken om de kwaliteit van de wijnen tot een zo hoog mogelijk niveau te brengen »

Arne Pannecoucque

Arne Pannecoucque is van opleiding burgerlijk ingenieur elektronica, maar hielp tijdens zijn studietijd mee in West-Vlaamse wijngaarden. Samen met Veerle behaalde hij zijn diploma wijnbouwer/wijnmaker. Deze burgerlijk ingenieur heeft duidelijk geen zittend gat en trekt met plezier zijn wijngaardeniersoutfit aan.

” Wij proberen zo natuurlijk mogelijk te werken, geen herbiciden, geen insecticiden, geen meststoffen. De wijnstokken worden op een duurzame manier beheerd om de fauna en flora rond de wijngaard zo goed mogelijk te beschermen.”

Image module