Eerste Generatie van een Belgisch Wijndomein

OORSPRONG

In de groene long van Zuid-West-Vlaanderen, tussen de Schelde en de Leie, ligt het dorp Sint-Denijs. Deze deelgemeente van Zwevegem, met zijn glooiende “bulten en knulten”, verwelkomt u met weidse vergezichten en een rijke agrarische geschiedenis. Een verademing tussen de drukte van de stedelijke gebieden van Rijsel en Kortrijk.

Volgens de kadastrale leggers opgegraven uit de parochieregisters van Sint-Denijs, was Beerbosch een sectie van Sint-Denijs uit de 19e eeuw. Beerbosch, ter plaatse uitgesproken beir(g)bos: vervorming van berg. Een geoefend oog laat toe dit typisch landschap te herkennen.
Dit domein symboliseert op eigen wijze de stijl van Beerbosch, die bestaat uit elegantie, harmonie en verfijning.

Image module
Image module

TERROIR

De ligging vertaalt zich door de bodemgesteldheid (klei, leem, keitjes van afgeslepen vuursteen “=chailles” en dieper ijzerhoudende groene mergel) in een uitgesproken terroirwijn met veel karakter. Een druivenstok heeft de mogelijkheid om directe mineralen, geur- en smaakstoffen uit de bodem op te nemen. De vuursteenaroma’s komen terug in de wijn door een tekort aan stikstof in de vuurstenenbodem, wat kan zorgen voor rokerige aroma’s.

Er werd gekozen om enkel traditionele Vitis Vinifera aan te planten: Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Auxerrois, Gamay en Gewurztraminer. Door deze keuze van druivenrassen werd gekozen voor smaak en kwaliteit, ondanks een complexe teelt en doelbewust een lagere opbrengst in ons klimaat. Herbiciden, insecticiden en meststoffen worden niet gebruikt.

De wijngaarden op het domein zijn aangelegd volgens het klassieke Franse principe van de enkele Guyot, met de fruitzone dicht tegen de grond wat de rijping bevordert. Na de oogst en de vinificatie rust de wijn in de kelder en krijgt het de kans tot zijn volle ontplooing te komen.

De grootouders van Veerle begonnen op het domein een landbouwbedrijf. Jarenlang baatten de ouders van Veerle daarna een aardbeienkwekerij uit. Hun gedrevenheid voor agrarische cultuur uit zich tegenwoordig in de exclusieve Hereford runderen die op het domein vertoeven.

De wijnstokken op het veld hebben het gezelschap van roofvogels, konijnen en hazen maar ook enkele zeldzame wilde vogels waaronder de bruine kiekendief, gele kwikstaart, zwarte roodstaart, patrijs, kievit en de koekoek. Enkele ogenblikken zijn voldoende om deze schitterende alchemie te begrijpen tussen het wildleven en het landschap.

Image module

DE FAMILIE

Image module
Image module

Veerle Verrue

Veerle Verrue werd geboren op 15 mei 1987 en is de dochter, kleindochter en achterkleindochter van landbouwers.

Na haar universitaire studies Biowetenschappen, behaalde ze in 2021 haar diploma wijnbouwer/wijnmaker.

Veerle is de wijnmaakster en zal je vaak terugvinden in de vinificatieruimte bij de cuves.

Haar talent voor geuren en smaken geven de wijnen de krachtige maar elegante stijl van Beerbosch.

« Onze wijn wordt in de wijngaard gemaakt. De druiven worden op het juiste moment met de hand geplukt. We investeren in zowel moderne als traditionele technieken om de kwaliteit van de wijnen tot een zo hoog mogelijk niveau te brengen »

Arne Pannecoucque

Arne Pannecoucque is van opleiding burgerlijk ingenieur elektronica, maar hielp tijdens zijn studietijd mee in West-Vlaamse wijngaarden.

Samen met Veerle behaalde hij zijn diploma wijnbouwer/wijnmaker. Deze burgerlijk ingenieur heeft duidelijk geen zittend gat en trekt met plezier zijn wijngaardeniersoutfit aan.

” Wij proberen zo natuurlijk mogelijk te werken, geen herbiciden, geen insecticiden, geen meststoffen. De wijnstokken worden op een duurzame manier beheerd om de fauna en flora rond de wijngaard zo goed mogelijk te beschermen.”

Image module
Image module

AMBITIES

Hier worden geen ‘garage-wijnen’ geproduceerd, maar ‘niche-wijnen’, waarvan de vooruitgang wordt gemeten bij elk wijnjaar. Al deze inspanningen om aan de liefhebbers de zin te geven deze uiterst verfijnde West-Vlaamse wijnen te proberen.

In 2019 werd een modern vinificatiegebouw geplaatst en in de verlenging een gebouw om het landbouwmateriaal te kunnen bergen.

In 2020, oprichting van een cave waar de wijnvaten rusten aan een constante temperatuur en vochtgehalte.

In 2023 wordt gestart met de bouw van een tweede degustatieruimte met zicht op de wijngaard.

Door het uitgebreide gamma aan cépages worden mousserende, witte, rosé en rode wijnen geproduceerd op het domein.

Alles wordt door Veerle en Arne op het domein zelf uitgevoerd: de aanplant en onderhoud van de wijngaarden, vinificatie, bottelen en etiketteren.

Rondleidingen met degustatie worden verzorgd door de gastvrouw en tevens wijnmaakster van het domein zelf, Veerle Verrue.

Elke wijnliefhebber is welkom in de wijnwinkel op het domein waar Veerle u met plezier uitleg over de wijnen geeft, met uitzonderlijke aandacht voor foodparing.