Wijnschrijver Stefaan Soenen, 06 juli 2023
Wie hoorde al van Wijndomein Beerbosch uit het West-Vlaamse Sint-Denijs, dichtbij Kortrijk en niet ver van wijndomein Lijsternest? Naar Belgische normen is dit geen kleintje want nu al zes hectare wijngaard op vijf percelen. Eerste aanplant 2018. Prachtige streek.
Ik leerde het domein vorig jaar kennen op de wedstrijd Beste Belgische Wijn, waar ze met hun allereerste Pinot Noir Barrique in de medailles vielen. Ik vond het mooie wijn maar misschien met net een tikkeltje teveel eik. De Pinot Noir barrique 2022 (vatstaal) wordt nog mooier, met meer gedoseerde eik. Daardoor kunnen de fijne, delicate pinotaroma’s (Franse kloon) zich beter laten gelden. Weer een fijne West-Vlaamse Pinot Noir erbij!
De mooiste wijn die ik op Beerbosch proefde, was de L’OURS BLANC 2022. Dit zou wel eens hun signatuurwijn kunnen worden, 100% Pinot Blanc, een druif die nog te weinig is aangeplant in België. De wijn heeft heerlijk fruit van nectarine en perzik in de neus, zo puur en zuiver! In de mond veel vulling en smaakvariatie, zacht en vrij lang. Wijn met hoge plezierfactor maar ook finesse. Ik proef hem nog terwijl ik schrijf. Mag naast de Aldeneyck en Kitsberg Pinot Blanc staan!
Een wijn die er niet veel voor onder doet en ook helemaal anders is: de GEWÜRZTRAMINER 2022. Een hele lastige, onvoorspelbare druif in de wijngaard maar de vader van wijnbouwster Veerle Verrue wou hem absoluut planten (2000 stokken, dus niet weinig). En als je de wijn proeft, dan weet je waarom: geweldig, met alles erop en eraan:, lychee, rozen en kruidigheid in een bijna helemaal droge versie. In België is er weinig gewürztraminer dus de liefhebbers moeten hier zijn! Een unieke, Belgische versie.
Het wijndomein heeft een supermooi logo met een beer die in een tros druiven wil bijten. BEERBOSCH verwijst naar de naam van één van de zeven subregio’s van St. Denijs in de 18e eeuw. Zoals de naam het zegt was het een bos op een berg (beer=berg). Met een creatieve twist werd de “beer” op domein Beerbosch een levende beer, happig op druiven.
De scheppers van wijndomein BEERBOSCH zijn Veerle Verrue (bio-ingenieur) en Arne Pannecoucque (burgerlijk ingenieur). De grootouders van Veerle waren landbouwers. Op hun percelen startte het wijndomein met wijnstokken, een nieuw woonhuis met ruime kelder voor vaten en een grote hangar. De vader van Veerle had een droom om wijnbouwer te worden maar werd van dat pad afgeleid. Veerle wist hier niet van maar toen ze haar plan aan hem voorlegde om wijnstokken te planten, begonnen zijn ogen te glinsteren. Nu komt zijn oude droom tot leven en hij is dus vaak in wijngaard en cave te vinden als een grote hulp.
Alles begon eigenlijk toevallig, toen Veerle eigenaar werd van de gronden van haar grootouders. Ze moest daarvoor landbouwer worden en dus volgde ze een opleiding. Haar stage leidde haar naar een wijndomein en daar werd ze gebeten. Haar man werkte er ook in zijn studententijd, als vakantiejob. Tenslotte volgde het koppel een wijnbouwopleiding en werden de eerste stokken geplant, pinot noir en chardonnay.
Welke DRUIVEN vinden we in de wijngaard? Pinot noir en chardonnay, typische druiven in België, maar dus ook pinot blanc, gewürztraminer, auxerrois, gamay (voor rosé) en opvallend veel merlot (voor rood). Benieuwd welk niveau ze met de Merlot gaan halen, de druif houdt van de vrij volle klei- en leemgronden die hier te vinden zijn (met veel ijzerzandsteen erin; aangepaste onderstokken 3309).
Ik vind BEERBOSCH nu al een hoogkwalitatief wijndomein, vooral met hun heerlijke Pinot Blanc (inox), Ours Blanc (flesje 37,5 cl, inox), Gewürztraminer (flesje 37,5 cl, inox), Pinot Noir (eik) maar ook Merlot (vatstaal 2022, eik). Interessant is dat ze ook werken met eiken vaten die in België worden gemaakt van Belgische eik (getypeerd door hele fijne nerven). Daar zijn ze fier op. Die vaten betreffen een samenwerking tussen twee bedrijven: het Franse Viard en Barwall. Ze worden voor Chardonnay gebruikt.
Ik hoop dat zowel wijnliefhebbers als plaatselijke HORECA dit wijndomein snel ontdekken en het goede nieuws verspreiden onder de lokale Bourgondiërs. De prijzen zijn toegankelijk en er is momenteel wel wat wijn voorradig van het overvloedige 2022.
Vraag Veerle trouwens eens naar de Chardonnay 2020, die niet in het vaste gamma zit. Hij is door zijn lange tijd op eik en laag sulfietgehalte vrij oxidatief geworden, een beetje Jura-achtig met veel noten, curry en appel. Een wijn waarbij men zich culinair kan uitleven maar die het ook geweldig doet bij harde bergkazen. I like!
De volgende stap voor dit wijndomein is het bouwen van een ontvangstruimte en winkel. Veerle en Arne beseffen dat oenotoerisme bijzonder belangrijk wordt voor Belgische wijndomeinen in de toekomst.
BEERBOSCH is een aanwinst voor de Belgische wijnbouw, klaar om ontdekt te worden.
Wijnschrijver Stefaan Soenen, 06 juli 2023